Gå til artikel

Ord med Z og ord med X. Hvad er hemmeligheden bag point på Scrabble-bogstaver? Om bogstavernes popularitet på enkelte sprog

Hvad er oprindelse af pointene på Scrabble-bogstaver? Bogstaverne, der oftest og mindst ofte optræder på et sprog. Grundlag for Scrabble-scoring. På vores portal kan du finde ud af, hvilke længste ord med Z og ord med X du kan danne.

Alle spillere ved, at der tildeles forskelligt antal point for forskellige bogstaver. Man kan få præmier, hvis man anvender nogle af dem, og de andre har mindre betydning for det endelige resultat. Det er dog ikke alle, der ved, hvor forskellene stammer fra. Hvad er oprindelse af Scrabble-scoring? Se alle ord med Z og ord med X på vores portal og vind.

Sprogets analyse grundlæggende for Scrabble

Scrabble, som er et ordspil, baserer på det naturlige sprog, som tales og skrives af mennesker. Derfor er spillet også underlagt analyser og regler, der er blevet udarbejdet og udviklet med hensyn til det naturlige sprog.

Man havde analyseret sproget med hensyn til, hvor tit de enkelte bogstaver optræder i det, længe før spillet blev skabt. Der estimeres, at analysen allerede kunne opstå i 800 e.v.t. På det tidspunkt var der en arabisk matematiker Al-Kindi, der arbejdede på en metode til at bryde koder, der nemlig baserede på bogstavhyppighed i sproget.

Analysen af, hvor ofte de enkelte bogstaver optræder i skrevne tekster, blev mere betydelig i 15. århundrede med fremkomsten af bogtrykkunsten. Takket være analysen kunne trykkere estimere, hvor store mængder enkelte skrifttyper skulle anvendes til at forberede tekster.

Mindre almindeligt bogstav – flere point

Disse undersøgelser og observationer blev grundlaget for Scrabble-scoring. Der er en simpel regel bag den – jo hyppigere er bogstavet, desto flere ord kan man danne af det. Det betyder også, at det er meget nemmere for en Scrabble-spiller at anvende det. For at differentiere spillet og gøre rivalisering hårdere, får man flere point for de “svære” bogstaver, der tvinger spilleren til at komme op med mindre populære ord.

Den såkaldte “tomme” flise (dvs. Scrabbles flise, hvor der intet bogstav findes) udgør et særligt tilfælde. Flisen kan erstatte hvilket som helst bogstav og er selvfølgelig nemmere til at bruge. Derfor tildeles der 0 point for den.

Andre sprog – andre scoringer. Alle ord med Z og ord med C i Scrabble-ordbogen

Er man klar over, at bogstavernes scoring i Scrabble afhænger af, hvor ofte de optræder i sproget, fører det til en naturlig konklusion. Dvs. at scoringen er forskellig fra sprog til sprog. Bogstavhyppighed i sproget bliver selvfølgelig anderledes på engelsk, tysk og polsk, og derfor produceres Scrabble i forskellige sprogversioner. Spillet består kun af et bræt og fliser med bogstaver, som – kunne man tro – kan blive brugt til at danne ord på forskellige sprog.

Lad os så sammenligne bogstavet K. På polsk optræder det relativt ofte, derfor får man kun 2 point for det. På engelsk optræder det derimod i betydeligt færre ord. Når man spiller det engelske Scrabble, kan man derfor få 5 point for anvendelse af “K”.

Flere point – færre bogstaver i sættet

Det har endnu en naturlig konsekvens. Bogstaverne, som sjældnere optræder i sproget, og som man kan få flere point for, optræder også sjældnere i Scrabble-sættet. Spillets polske version indeholder 3 fliser med det ovennævnte “K”, og i den engelske version findes der kun en flise med bogstavet.

Spiller man Scrabble på et andet sprog end ens sæt blev beregnet til, forstyrrer man scoringen og gør det betydeligt sværere for sig selv at danne ord. Man vil simpelthen hurtigt komme til at mangle mange bogstaver.