Gå til artikel

Kryds og tværs – hvad kan hjælpe os under dette spil?

Kryds og tværs – Scrabble er et af de mest populære ordspil i verden. Og det er næppe overraskende – reglerne er enkle, og der er næsten ingen begrænsninger. Vi kan spille dem uanset alder (så vælger vi kun det passende niveau for ordforråd), sted og sæt. Vi kan endda danne ord fra bogstaver på et stykke papir! I denne artikel vil vi afsløre nogle nyttige værktøjer, der vil hjælpe dig med at udvikle dine evner til at skabe nye ord.

Kryds og tværs – hvad handler dette spil om?

I 90’erne blev Scrabble vildt populær blandt alle alders- og sociale grupper. Spillet opfundet af arkitekten Alfred Butts absorberede os fuldstændigt og er stadig et interessant alternativ til at tilbringe sjovt tid i godt selskab. Ved hjælp af dens popularitet blev der oprettet mange andre ordspil, og overalt i verden er ord sammensat af bogstaver og skrevet på et stykke papir.

Dette spil giver dig mulighed for at give passende træning til dine grå celler, hjælpe dig med at slappe af efter en hård dag, at tilføje lidt sjov til en kedelig rejse eller bare tilbringe en aften med dine venner eller familie. Også børn kan danne ord fra bogstaver. Når vi spiller på denne måde med de yngste, sørger vi for at udvide deres ordforråd og opmuntre dem til at tænke uden for boksen. Ordspil har kun fordele!

Kryds og tværs – hvordan kan du sætte ord sammen?

Den bedste regel i dette spil er … ingen regler! Vi kan danne de nye ord fra bogstaverne i lige som helst måde: ved at omarrangere alle bogstaver, læse dem baglæns, bruge alle bogstaverne fra basisordet eller kun et par af dem. Det er vigtigt at definere vores regler helt i starten – så undgår vi mulige misforståelser, når vi spiller med venner.

Scrabble kan spilles af mindst 2 og maksimalt 4 personer. Nye ord, oprettet på baggrund af de bogstaver, du har, føjes til dem, der allerede er på brættet. Vinderen er den, der scorer fleste point for hvert bogstav. De mest værdifulde er korte ord, der kan tilføjes til de andre, der allerede er arrangeret på brættet. Så scorer vi mange point uden at miste for mange bogstaver!

Den simpleste version af ordspillet med bogstaver kan også være beregnet til en person. Så skal du bare nå et stykke papir, skrive et ord på det – for eksempel LOCOMOTIV eller dit navn og begynde at danne nye ord fra dem.

Kryds og tværs ord – generator vil danne dem for os!

Nogle gange er det vanskeligt at oprette et ord baseret på de bogstaver, du har. Det kan være et spørgsmål om en midlertidig træthed eller simpelthen en samling af bogstaver, der er ret vanskelige at sammensætte. Dette er, når smarte værktøjer, der er tilgængelige gratis online, kommer til hjælp. For eksempel en ordgenerator. Det fungerer som en søgemaskine – indtast bare de bogstaver, du har (ordren betyder ikke noget), og søg efter alle de ord, du kan skabe på deres basis.

Ikke kun det! Mere avancerede ordsøgemaskiner vil også være nyttige, hvis du har brug for anagrammer. Ikke alle ord giver dig mulighed for at oprette anagrammer, så hvis du har tænkt i lang tid, og det ikke giver nogen resultater – tjek om du ikke har valgt en undtagelse, som intet kan gøres med!

De ovenfor beskrevne værktøjer er ikke kun en tip, men også en god måde at tjekke om dit ord er rigtigt og om du kan bruge det i Scrabble eller kryds og tværs spil.

Ord med bogstaver, der er svære at bruge.

Uanset hvor dygtig du er, er ord fra dansk-specifikke bogstaver (som vi, danskere er meget stolte af) er mere komplicerede at danne. Vi mener for eksempel:

 • ord med bogstavet æ,
 • ord med bogstavet å,
 • ord med bogstavet ø,

Selvom det ved første øjekast ikke ser ud til at finde ordene med ovenstående bogstaver er kompliceret, ser alt anderledes ud i en hård kamp af kryds og tværs! Her vil for eksempel den tidligere beskrevne Scrabble-ordbog eller ordgeneratoren fra bogstaver være meget nyttig!

Og vi er glade for at kunne tilbyde gode råd, så nedenfor præsenterer vi nogle af vores forslag til ord med bogstaver, der kan være vanskelige at bruge.

Ord med bogstavet æ:

De hårde – på 7 bogstaver!

 • adhæsiv
 • adrætte
 • adækvat
 • afblæse
 • afblæst
 • afbærer
 • afdække
 • afdæmpe
 • affæren
 • affærer
 • afgærer
 • afgæret
 • afhænde
 • afhænge
 • afhængt
 • afhærde
 • afklæde
 • afklædt
 • afkræve
 • aflægge
 • aflærer
 • aflærte
 • aflæser
 • aflæsse
 • aflæste
 • afmærke
 • afpæler
 • afpælet
 • afskære
 • afsæber
 • afsæbet
 • afsætte
 • aftræde
 • aftælle
 • afvæbne
 • afvækst
 • afvænne
 • afværge
 • afæsker
 • afæsket
 • afætser
 • afætset
 • aksgræs
 • alufælg
 • amtmænd
 • anapæst
 • anfægte
 • anlægge
 • anmærke
 • ansætte
 • antænde
 • antændt
 • anæmien
 • anæmier
 • anæmisk
 • aramæer
 • arvævet
 • asketræ
 • aspetræ
 • autodæk
 • babysæl
 • baglæns
 • bagmænd
 • bagsmæk
 • bagsæde
 • bagværk
 • bedække
 • befængt
 • befærde
 • befæste
 • begmænd
 • begræde
 • begrædt
 • begærer
 • begæret
 • behæfte
 • behænge
 • behængt
 • beklæde
 • beklædt
 • bekæmpe
 • belægge
 • belærer
 • belærte

Ord med bogstavet å:

afgå

afså

angå

anså

begå

belå

beså

blår

blåt

både

båke

bånd

båre

båse

dåen

dåer

dåne

dåre

dåse

flåd

flår

flåt

frås

fået

gråd

gråt

gåde

gået

gård

håbe

hånd

håne

hånt

hård

håre

jaså

krål

kåbe

kåde

kådt

kåge

kåre

låge

låne

lånt

låse

låst

måbe

måde

måge

måle

målt

måne

pålå

påse

påsy

påså

råbe

råbt

råde

spår

strå

stål

står

sået

sågu

såre

tiår

tråd

tåbe

tåen

tåge

tåle

tåls

tålt

tåre

tårn

ubåd

udgå

udså

udåd

uråd

vrål

våde

vådt

våge

vånd

våre

Ord med bogstavet ø:

Selvføleligt, Ø!

Også, øl

Og…

ød

øf

øg

øh

amøben

amøber

bjørne

bløden

bløder

blødte

brøden

brødes

brødet

brødre

brøken

brøker

brøler

brølet

brønde

brøsig

bøddel

bødede

bødker

bødlen

bødler

bødlet

bøffel

bøffen

bøffer

bøffet

bøfhus

bøfkød

bøflen

bøfler

bøgede

bøgene

bøhmer

bøjede

bøjlen

bøjler

bølgen

bølger

bølget

bøllen

bøller

bøllet

bønder

bønlig

bønnen

bønner

børene

børgen

børger

børsen

børser

børste

bøssen

bøsser

bøsset

bøtten

bøtter

bøvede

bøvlet

bøvsen

bøvser

bøvset

drøbel

drøfte

drøjde

drøjer

drøjet

drømme

drømte

drøner

drønet

drøvel

drøvle

døbere

dødede

dødgod

dødked

dødsbo

dødsyg

dødsår

dødtid

døende

døgner

døgnet

døgnur

døjede

dølger

døllen

døller

dømmer

dønede

dønnet

dørene

dørgen

dørken

dørlås

døsede

døsige

døsigt

døvede

døvhed

enøjet

enøren

enører

enøret

fløden

fløder

flødet

fløjen

fløjet

fløjte

fløsen

fløset

frøart

frøavl

frøbid

Som du kan se, kan ord fra objektivt sofistikerede bogstaver 🙂 let findes. Hvis du har et problem med dette, vil Internettet komme til undsætning. Det er værd at nævne, at generatoren af ord fra bogstaver ikke er begrænset til det danske sprog – med sin hjælp kan vi for eksempel oprette ord fra bogstaver på engelsk. Udover at spille kryds og tværs, er det også en fremragende måde at lære fremmede sprog på!

Andre anbefalede Scrabble-relaterede websteder:

scrabble word finder

contador de palabras

conta parole

zeichen zählen

słowa z liter